
Program
10:30-10:45 – Deschiderea conferinței
- dr. Marioara Iordan, director adjunct al Institutului de Prognoză Economică
- acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române
10:45-11:00 – dr. Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu”
11:00-11:15 – acad. Lucian Liviu Albu, director al Institutului de Prognoză Economică
11:15-11:30 – Institutul de Prognoză Economică, 55 de ani de activitate, prezintă dr. Marioara Iordan
11:30-12:00 – Intervenții ale cercetătorilor din Institutul de Prognoză Economică
12:00-12:15 – 25 de ani de la apariția revistei „Romanian Journal of Economic Forecasting”, prezintă dr. Corina Paula Sâman, Institutul de Prognoză Economică
12:15-13:00 – Intervenții ale cercetătorilor din Institutul de Prognoza Economică
13:00-13:50 – Acordarea Diplomelor de onoare și a Diplomelor de excelență colegilor și colaboratorilor Institutului de Prognoză Economică
13:50-14:00 – Închiderea conferinței
În perioada 7-11 aprilie 2025, Institutul de Prognoză Economică organizează, Săptămâna porților deschise, la sediul său din Casa Arcademiei Române, Calea 13 Septembrie, nr. 13, Aripa de Vest, etaj III, camera 3387.
* * *
Institutul de Prognoză Economică sărbătorește împlinirea a 55 de ani de cercetare științifică academică în domeniul prognozei economice și 25 de ani de apariție neîntreruptă a revistei „Romanian Journal of Economic Forecasting”.
Parcursul istoric al Institutului de Prognoză Economică (IPE) a fost marcat de trei momente importante, respectiv:
• Înființarea Centrului de Cercetări de Studii și Prognoză (CCSP) în aprilie 1970, ca parte componentă a Comitetului de Stat al Planificării, având ca principal obiectiv dezvoltarea unor studii și cercetări cu caracter teoretic și metodologic în ceea ce privește elaborarea și utilizarea modelării matematice în economie, a unor studii de prognoză și de planificare.
• În anul 1977, Centrul de Cercetări de Studii și Prognoză s-a transformat în Institutul de Planificare și Prognoză (IPP), în subordinea Institutului Central de Cercetări Economice (ICCE) și a Comitetului de Stat al Planificării.
• În anul 1990, prin Decretul nr. 10/02.01.1990 și Hotărârea Guvernului României nr. 107/03.02.1990, pe structura Institutului de Planificare și Prognoză a fost înființat Institutul de Prognoză Economică (IPE), component al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” (INCE) din cadrul Academiei Române
Viziunea Institutului de Prognoză Economică implică crearea și dezvoltarea unui institut de referință – centru de excelență în domeniul prognozei și analizei economice în România, dar și în regiunea Europei Centrale și de Est, precum și la nivelul Uniunii Europene.
Misiunea Institutului de Prognoză Economică este amplificarea contribuţiei cercetării ştiinţifice academice de excelenţă la rezolvarea unor probleme de interes economico-social, în contextul european al tendințelor actuale și al perspectivelor cercetării fundamentale și academice avansate în economie, precum și valorificarea rezultatelor cercetării naţionale şi integrarea acesteia în cercetarea internaţională, la nivel european și mondial.
Institutul de Prognoză Economică editează și publică „Romanian Journal of Economic Forecasting” (RJEF), în limba engleză, revistă indexată Web of Science (Journal Citation Reports Q4), ISSN: 1582-6163, E-ISSN: 2537-6071, https://ideas.repec.org/s/rjr/romjef.html , https://edirc.repec.org/data/ipacaro.html.
Romanian Journal of Economic Forecasting este prima revistă din domeniul economic din țară cotată ISI începând cu nr. 1 din anul 2007, parte a „ISI-Thomson Scientific Master Journal List”, indexată în bazele internaționale de date din domeniul publicațiilor științifice: Social Sciences Citation Index, Social Scisearch, Journal Citation Reports/ Social Sciences Edition; de asemenea, indexată în bazele internaționale de date RePec: https://ideas.repec.org/s/rjr/romjef.html.